Katuremontit aiheuttavat monille harmaita hiuksia ja hermojen kiristystä kaupungissa. Asunto-osakeyhtiölle se voi kuitenkin olla mahdollisuus uusia tonttiliitokset pienellä vaivalla.
Katuremonteissa uusitaan usein kunnallistekniikkaa
Usein katuremonteissa saattaa olla kyse siitä, että uusitaan maan alla kulkevaa kunnallistekniikkaa. Esimerkiksi 2017 alkanut Mechelininkadun remontti kesti 2 vuotta ja sen aikana uusittiin kilometreittäin vanhaa kunnallistekniikkaa, kuten viemäreitä, vesijohtoja ja kaapeleita.
Selvitä taloyhtiösi vesi- ja viemäriliitosten ikä isännöitsijältä
Helsingissä kiinteistöt on usein rakennettu aivan kiinni katualueeseen ja sen vuoksi katuremontti on myös loistava tilaisuus uusia kiinteistön tonttiliitokset eli vesi- ja viemäriliitokset.
Kiinteistöjen tonttiliitokset ovat monesti yhtä vanhat kuin talokin ja siksi tonttiliitokset ovat useissa tapauksissa jo ylittäneet niille suunnitellun käyttöiän. Oman taloyhtiösi tonttiliitosten iän voit selvittää isännöitsijältä. Isännöitsijällä on usein paljon tietoa talon historiasta ja siellä jo tehdyistä remonteista. Mikäli isännöitsijätodistuksessa ei ole mainintaa tonttiliitosten uusimisesta, ovat tonttiliitokset todennäköisesti saman ikäiset kuin talo.
Taloyhtiön osakkaalla tai isännöitsijällä on mahdollisuus ottaa tonttiliitosten uusiminen käsittelyyn hallituksen kokouksessa jo hyvissä ajoin ennen katuremontin alkua.
Katuremontin yhteydessä teetetty tonttiliitosten uusiminen vähentää taloyhtiön kuluja
Kaupungin uusiessa runkolinjoja, on taloyhtiölle kustannustehokasta tilata työtä suorittavalta urakoitsijalta tonttiliitosten uusiminen. Säästöjä syntyy muun muassa siitä, kun katua ei tarvitse uudelleen avata. Lisäksi säästöjä syntyy, kun taloyhtiösi ei tarvitse maksaa katuvuokraa ja liikennejärjestelyjä.
Taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän kannattaakin olla katuremontin alkuvaiheessa aktiivisesti yhteydessä kaupunkiin ja remonttia suorittavaan urakoitsijaan ja pyytää tarjousta yhtiön vesi- ja viemäriliitosten uusimisesta.
Ota ammattitaitoinen valvoja valvomaan taloyhtiön etua
Valvojan työ on valvoa, että urakoitsija suorittaa sopimuksen mukaiset työt noudattaen hyvää rakennustapaa ja urakan suunnitelmia. Valvoja seuraa myös, että urakka toteutetaan urakkasopimuksen mukaisella hinnalla. Lue lisää valvonnasta edellisestä blogipostauksestamme.
Mistä sitten tiedät, milloin katuremonttia ollaan tekemässä?
Kaupunki tiedottaa katuremontin alkamisesta asukkaita ennen töiden aloitusta ja työt vievät aikaa, joten ilmoitukseen tarttuminenkin riittää.
Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla katuremonttien suunnittelua ja rakentamisajankohtaa voi myös tutkia etukäteen kaavoituksesta kaupungin Karttapalvelun avulla:
- Helsinki: https://kartta.hel.fi/
- Espoo: https://kartat.espoo.fi/ims
- Vantaa: https://kartta.vantaa.fi/#
3.10.2019 Sami Hållfast, rkm