Valvoja on puolueeton taloyhtiön edustaja korjaushankkeissa. Hänen tärkein tehtävänsä on valvoa, että urakoitsija tekee korjaustyöt suunnitelmien ja hyvän rakennustavan mukaan.
Rakennusalan ammattilaisena hän osaa myös ennakoida tulevia korjaustarpeita ja ehdottaa niiden tekemistä urakan yhteydessä, jos se on taloyhtiölle kokonaistaloudellisesti järkevää. Valvoja tarkastaa myös urakan laskut ja huolehtii, että niissä ei ole mukana turhia lisätöitä.
Taloyhtiöllä on velvollisuus huolehtia korjaustyön laadusta, ja käytännössä tämä vastuu on hallituksella. Koska taloyhtiössä ei omasta takaa ole välttämättä rakennusteknistä osaamista, valvoja kannattaa palkata pieniinkin korjaushankkeisiin – aina yksittäisen kylpyhuoneen kosteusvauriokorjauksesta alkaen.
Valvoja kannattaa ottaa projektiin mukaan mahdollisimman varhain, jo urakan kilpailutusvaiheessa. Hänen ammattitaidostaan on paljon hyötyä, kun taloyhtiö arvioi urakoitsijoiden pätevyyttä ja solmii urakkasopimuksen. Valvoja myös tarkastaa, että suunnitelmat ovat kunnossa ja kaikki tarvittavat luvat hankittuina.
Miten valita hyvä valvoja?
- Pyydä valvojalta referenssejä vastaavanlaisten töiden valvonnasta.
- Selvitä valvojan koulutus, kokemus ja pätevyys.
- Kysy, onko valvojalle tuuraaja, jos hän jää sairaslomalle tai ei muun syyn vuoksi voi hoitaa projektia.
- Kysy, onko valvojalla osaamista ja resursseja kilpailuttamiseen ja sopimusten laatimiseen.
- Kysy, miten valvoja dokumentoi valvontatyönsä.
- Tarkasta, että valvojalla on voimassa oleva vastuuvakuutus.
Valvojan kanssa kannattaa tehdä kirjallinen toimeksiantosopimus, jossa määritellään valvonnan sisältö, vastuut ja muut ehdot. Sopimukseen on hyvä liittää mukaan Konsulttitoiminnan Yleiset Sopimusehdot KSE 2019.